Soyamate Briyani
Ingredients / Bahan- Bahan yang diperlukan :
Basmati Rice/
Beras Basmati 1kg
Enrico's Soyamate
/Soyamate Enrico's 250gm
Fennel Seed/
Jintan Manis 10 gms both /
10 gram kedua - duanya
Cumin Seed /
Jintan Putih 10 gms fried & powdered /
10 gram digoreng & dikisar
Briyani Masala/
Briyani Masala 50 gram
Chilly powder/
Serbuk Cili 10 gram
Cinnamon/
Kayu Manis 2 small pieces /
2 biji kecil
Cardamon/
Buah Pelaga 5 pcs (crushed)/
5 biji (dihancurkan)
Cloves/
Bunga Cengkik 5 -6 pcs/
5 - 6 biji
Big onion/
Bawang Besar 1 kg
Tomato/
Tomato 4
(each cut into 4 pcs / setiap satu dipotong 4 )
Green chilly/
Cabai Hijau 5 (cut & split)
(dibelah)
Enrico's Ghee/
Minyak Sapi Enrico's 200gms
Turmeric powder /
Serbuk Kunyit 10 gram
Ginger & garlic paste/ 2 tablespoon/
2 sudu besar
Campuran Bawang putih dan halia yang digiling
Mint leaf/
Daun Pudina 50 gram (chopped/
dipotong)
Corriander leaf/
Daun Pudina 25 gram (chopped/
dipotong)
Salt to taste /
Garam secukup rasa
METHOD
- Soak Enrico's Soyamate in warm water for 3o mins. Then squeeze out water dry. - Rendam Soyamate dalam air suam selama 30 minit kemudian perahkan kesemua airnya.
- Wash and soak basmati rice for 30 mins and then drain the water. - Basuh beras basmati dan rendamkannya selama 30 minit, kemudian alirkan keluar airnya.
- Saute Enrico's Soyamate with 100gms Enrico's Ghee till golden brown and set aside. - Panaskan Soyamate dengan 100gram Minyak Sapi Enrico's sehingga berwarna coklat keemasan dan letak ke tepi.
- Using the 50gms of Enrico's Ghee, fry cinnamon, cardamom and cloves and add in the shredded onion and 3 green chilly and fry for 3 minutes.- Dengan 50 gram Minyak sapi Enrico's goreng kayu manis, buah pelaga, bunga cengkik, hirisan bawang dan 3 cabai hijau selama 3 minit.
- Add tomatoes and sufficient amount if water , Briyani Masala, salt, Turmeric powder and the sauted Soyamate.Then, add the previously soaked Basmati Rice and stir well - Kemudian tambahkan tomato air yang cukup, Serbuk Briyani, garam, serbuk kunyit,Soyamate yang telah digoreng terlebih dahulu serta beras Basmati yang telah direndam sambil kacau campuran tersebut.
- When rice is half -cooked, add the 2 green chilly, coriander leaves, mint leaves, chilly powder, 50gms Enrico's Ghee and stir to make rice fluffy. - Apabila beras telah setengah masak, masukkan 2 cabai hijau, daun ketumbar, daun pudina, serbuk cabai and 50gm Minyak Sapi Enrico's sambil kacau lagi supaya nasi menjadi lembut.
- Close the container air-tight and lower the heat. After 10 minutes, rice is cooked and ready. - Tutup periuk supaya kedap udara dan kurangkan api. Selepas 10 minit nasi telah masak dan siap.
- Transfer into serving bowl and garnish top with brown onions, fried cashewnuts, chopped coriander leaves and shredded tomatoes.- Pindahkan ke mangkuk hidangan dan hiaskan dengan bawang goreng, gajus goreng serta hirisan-hirisan daun ketumbar dan tomato.
- Water for rice is approximately 1 1/2 cups of water to 1 cup of rice. - Air yang mencukupi ialah lebih kurang 1 1/2 cawan air untuk setiap 1 cawan beras.
SERVES / HIDANGAN : 20 persons/ orang
2 comments:
very interesting space you have...nice post..;)
Tasty Appetite
Thank you for your valuable comment, do try and give your comment
Post a Comment